(folk s prvky šansonu, blues, jazz …) Původně dvojice, později tříčlenná a nyní čtyřčlenná kapela – Lucie Bublavá, Jan Dospiva, Petr Godula a Jiří Pelikán. Hrají a zpívají rádi – ostatně asi jako všichni muzikanti.

S hudebními styly si hlavu příliš nelámou. Písničky Šansoniky by se daly zařadit nejspíše jako folk s občasnými výlety do okolních žánrů, takže se někdy zatoulají třeba v šanson, jazz, blues, rock, world music a někdy i kousek dál. Nutno dodat, že se toulají rádi. Tématicky se věnují písním veselým i vážným, pohodovým i dramatickým.

Hrají vlastní tvorbu, texty a hudbu ve většině případů skládá Honza Dospiva, některé texty jim napsal kamarád Lumír Kubátko. Hrají a zpívají písně pomalé i rychlé a míněny jsou povětšinou spíše k poslechu než k tanci. V roce 2006 získali na Portě v Ústí nad Labem (tehdy ještě ve dvojici) Autorskou portu za píseň Taťána a Oněgin a téhož roku na podzim natočili demo CD „Po vodě“. Dlouhé roky hledali tu svoji muziku až vlastně dospěli k tomu co dnes hrají a dnes můžete vidět a slyšet Šansoniku v plné kráse. Mají všichni velmi podobné cítění, jak by chtěli, aby jejich muzika zněla. Zatím je to velmi baví a zdá se, že to nabralo ten správný směr.

Lucie Bublavá – zpěv, Jan Dospiva – kytara, zpěv. Petr Godula – kytara, Jiří Pelikán – kontrabas Snad by stálo za zmínku ještě říci, že loni měla Šansonika velmi úrodný rok co se týče umístění na festivalech: vyhráli moravskoslezské oblastní kolo Porty a ve finále v Řevnících získali ocenění Českého rozhlasu Olomouc, a také vyhráli soutěž Moravský vrabec. Docela se jim dařilo, viďte?