(fanky folk-rock) Projekt Povídaly Žemuhrály byl založen asi v roce 2011. Během jednoho plodného roku vzniklo 12 vlastních skladeb (vlivy: pop, rock, funk, jazz). Tvůrčím cílem bylo a je tvořit příjemné a žánrově rozkročené písničky, nebát se řízného rockového riffu ani jazzově znějících akordů, zkusit funkovou sloku, rovný zpěvný refrén na 3 akordy i melancholické in-termezzo. Raději zvolit srozumitelnou češtinu než se schovat za provařené anglické fráze bez obsahu (… I see it in your eyes, neboli vidím to ve Tvé rýži apod.)

Život přinesl nové výzvy snad všem účastníkům našeho hudebního projektu (plození potomků, spousta práce, stěhování na jižní Moravu či na Nový Zéland atd atd), a proto se kapela rozhodla vytvořit demo CD, a tak album v roce 2018 opravdu vzniklo. Díky nadšení a neocenitelné pracovitosti Daniela Olejníka projekt Povídaly Žemuhrály žije dál.

… Zatím moc nevíme, kam se naše současné snažení bude ubírat a jaké trvání a průběh bude mít. Pokud nezůstane jen u jednoho koncertu, bude to skvělé… toť velké přání autora tohoto vzpomínkového usebrání…